Degustacje || Portius Festiwal

Tegoroczny XVII PORTIUS FESTIWAL jak co roku będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, kultywacją przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, ale również okazją do uczczenia 444 rocznicy wstąpienia na tron polski Księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. Ten wybitny Węgier, wódz i władca zasłynął nie tylko podbojami czy reformą państwa. To On sprowadził wina węgierskie do Polski!

Z TEGO TEŻ POWODU PRZEWODNIM MOTYWEM FESTIWALU BĘDZIE HASŁO: „BATORY WĘGRZYNEM PŁYNIE ˮ.

I popłyniemy jak co roku my, goście festiwalu! Aby umożliwić Państwu pławienie się w rozkoszach kultury bratanków przygotowaliśmy szereg degustacji, atrakcji kulinarnych i kulturalnych. Na rynku trwać będzie nieustanny karnawał wina i przekąsek, oraz program muzyczny. Równolegle odbywać się będą uroczyste degustacje win oraz Portiusowe podwieczorki w nowej siedzibie Biura Wystaw Artystycznych.

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Program degustacji:

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.
Koszt 50 zł/ os.
Portiusowe podwieczorki.
To trwające dwie godziny degustacje jedzenia i alkoholu połączone z pokazem kulinarnym i gawędą. W czasie tegorocznego festiwalu odbędą się trzy takie wydarzenia:
- Sery i wina z Węgier
- Przekąski w kuchni węgierskiej
- Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski
W czasie każdego z tych wydarzeń zdegustujemy - 6 alkoholi, 5 dań przekąskowych lub 8 serów i jedno danie do syta. Uczestnicy wydarzeń poznają przepisy i historię dań, będziemy rozmawiać o kontekstach kulturowych i wspólnie szukać najciekawszych połączeń.

Spotkania prowadzi dwójka przyjaciół i ekspertów:
Zbyszek Kmieć emerytowany kulinarny włóczęga ekspert od lokalnych smaków i produktów Europy Środkowej i Wschodniej.
Gieno Mientkiewicz o jego przychylność modlą się polscy serowarzy, twórca pojęcia serów zagrodowych świetny kucharz i charyzmatyczny popularyzator smakoszostwa.

Koszt: 100 zł/ os.
INFORMACJA O BILETACH: 693 760 121

Piątek, godz. 18.00
Degustacja win z Tokaju
Piwnica Portius to naturalny partner, przyjaciel i stały bywalec festiwalu wina w Krośnie. Richard Hörcsik będzie prezentował swoje najnowsze ciekawostki, jak choćby Sauvignon Blanc, szczep nie dopuszczony do apelacji tokajskiej. Nie zabraknie również wielkiego Aszu, a być może również Palinki na zakończenie degustacji. Powtarzalny, równy, wysoki poziom może znużyć po kilku latach. Co zrobić, Trudno…!

Piątek, godz. 19.00
Portiusowy podwieczorek nr 1. „SERY I WINA Z WĘGIER”
Spróbujemy serów węgierskich od legendarnego sera trapistów po sery pasterskie z Gór Bukowych i wybitne sery z Wielkiej Równiny w tym genialne produkty z bawolego mleka. Wypijemy do tego wszystko co Węgrom się z serem kojarzy ze świetnymi szamorodnymi, nasycimy się bryndzową zupą na jagnięcinie, zapiekankami i sałatkami.

Piątek godz. 21.00
Degustacja win z Egeru
Petrény Pince.
Attila Petreny to już popularny i lubiany w Krośnie winiarz z Egeru. Jest gościem naszego festiwalu po raz kolejny. W odróżnieniu do wielu winiarzy z Egeru wciąż posiada pięknie ułożone dziesięcioletnie wina i chętnie dzieli się nimi ze swoimi gośćmi. To niezwykle cenne doświadczenie. Jeśli dodać do tego umiejętność mówienia po polsku to mamy przepis na sukces.

Sobota, godz.17.00
Reprezentacja win z Siedmiogrodu,
„Fort Silvan47ˮ, „Nachbilˮ i „Carastelec Wineryˮ to węgierskie posiadłości winiarskie z Rumunii. Uprawiają winogrona na wzgórzach pięknego Siedmiogrodu, historycznej, węgierskiej krainy nieopodal zamku stanowiącego gniazdo rodowe Batorych. Z okazji 444 rocznicy koronacji Batorego winiarze z rodzinnych stron króla podzielą się z nami tym co mają najlepszego do zaproponowania.

Sobota, godz. 18.00
Portiusowy podwieczorek nr 2. „PRZEKĄSKI W KUCHNI WĘGIERSKIEJ”
To opowieść o sztuce biesiadowania i roli jedzenia w węgierskich pijatykach. Spróbujemy przekąsek od pogaczy, przez skwarki z karpia do foie gras i podrobów przyrządzanych w tokajskim winie. Opowiemy też o tym czym jest bogracz, co to jest guylas a co to pörkolt.

Sobota godz. 21.00
Degustacja win z Tokaju.
Szedmák Borház to niewielka rodzinna posiadłość z miejscowości Tarcal u podnóża gór tokajskich. Kultywują tradycyjne metody winifikacji i robią to naprawdę dobrze. Od wytrawnych furmintów i Samorodnych po słodkie wina z późnego zbioru i Aszu- wszystko klasa. Sam winiarz- Sandor świetnie mówi po Polsku, a jego piwnica jest szczególnie otwarta na gości z polski.

Sobota, godz. 21.00
Portiusowy podwieczorek nr 3. „WĘGIERSKIE DESTYLATY I SZTUKA ZAKĄSKI”
Palinka i śledzie ? Dlaczego nie ? Ale jaka palinka i jakie śledzie? Do którego alkoholu pasuje wędzony pstrąg? Czy Węgrzy wypili by do galarety z nóżek mangalicy? Nie wyjdziemy stąd ani głodni ani trzeźwi, za to dużo mądrzejsi i bogatsi o niesamowite doświadczenia.

.
KUP BILET